Wielerclub van de gemeente Vorstenbosch Bernheze

Zonder prof te zijn, kan elke wielerliefhebber zich vermaken door lid te worden van een club. De gemeente Vorstenbosch Bernheze biedt deze mogelijkheid via haar plaatselijke wielervereniging. Zij werkt als een vereniging zonder winstoogmerk met een raad van bestuur. De club is georganiseerd in verschillende leeftijdsgroepen, gaande van zeer jong tot bejaard. Er zijn vele activiteiten die het leven van de club verlevendigen, waaronder groepsritten, trainingen en wedstrijden. Als u meer clubs in Vorstenbosch Bernheze wilt zien, nodig ik u uit om alle wielerclubs in Vorstenbosch Bernheze te bekijken

Clubsegmenten

De Vorstenbosch Bernheze is, net als alle andere wielerclubs, georganiseerd in leeftijdsgroepen. In de eerste plaats is de peuterdivisie verantwoordelijk voor het aanleren van de basisbeginselen van de wielersport aan zeer jonge atleten. Kinderen die al kunnen balanceren op een fiets komen in aanmerking voor inschrijving. De leeftijdsgroep is van 7 tot 14 jaar. Aan de hand van pedagogische modules en praktische oefeningen leren de trainers hen binnenshuis en vervolgens in een openbare omgeving te trappen. Op dit niveau raken de leden vertrouwd met goede reflexen en kledinggewoonten, het dragen van truien, korte broeken, helmen, handschoenen, enz. De volgende sectie bestaat uit minnelingen en cadetten, in leeftijd variërend van 13 tot 16 jaar. Deze groep bestaat uit zowel mannelijke als vrouwelijke renners en is in staat aan wielerwedstrijden deel te nemen. De jonge tieners worden van jongs af aan getraind in het rijden op fietspaden, wegen en landweggetjes om hun rijvaardigheid te perfectioneren. Op den duur zullen zij kunnen deelnemen aan regionale wedstrijden die in de provincie Noord-Brabant of op nationaal niveau worden georganiseerd . De jeugdklasse is de opstap naar wielrennen op hoog niveau. 17- en 18-jarigen zijn welkom. Zij volgen een meer specifieke opleiding die volledig gericht is op technische, professionele en tactische concepten. De club begeleidt hen ook om deel te nemen aan nationale wedstrijden in andere wielercentra in Nederland. Tenslotte sluit de categorie senioren de lijst van categorieën af. Deze categorie omvat personen van 19 jaar en ouder tot en met 50 jaar.

Leren fietsen in een groep

Voordat u met uw gezin of vrienden van het fietsen kunt genieten, is een bezoek aan een club op verschillende niveaus voordelig. U krijgt de kans om de reflexen onder de knie te krijgen om in het echt te rijden, of het nu op een mountainbike, een fiets of een racefiets is. Uw fietsclub Vorstenbosch Bernheze biedt een educatief programma voor groepsritten. Dit soort opleiding is van essentieel belang om de verkeerssituatie op voor het verkeer openstaande openbare wegen te kennen. Zo leert u bijvoorbeeld de speciale verkeersregels kennen waaraan een fietser zich op vakantie moet houden. Wanneer rijden we in één rij of in paren? Deze cursus, die wordt aanbevolen voor beginners, is gebaseerd op de veilige houding die moet worden aangenomen bij het rijden in een groep. Wat te doen als je fiets stuk gaat? Een vierwielig voertuig passeren? S Nachts? Daarnaast wordt ook het kiezen van een niet te drukke route en non-verbale communicatie door middel van gebaren aan geleerd.

Fietsen in clubs

Fietstoerisme is het doel van de fietsclub die in Vorstenbosch Bernheze is opgericht. Net als de andere afdelingen heeft de wielerclub leden die zijn opgeleid in de regels en voorschriften. De ontdekkingen in de buitenlucht worden gedaan op routes die meestal variëren tussen 50 en 150 kilometer, afhankelijk van het seizoen. Met name Bernheze is een gemeente met een aantrekkelijk natuurlandschap , ideaal om te fietsen. In het gebied zijn meer dan vijftien fietsroutes aangelegd. Een voorbeeld is de Heeswijkse Kastelenroute – grindsegmenten, die ongeveer 45 km lang is en wordt begrensd door waterwegen. Kasteel Heeswijk biedt onder andere de mogelijkheid om de oude kastelen in de Provençaals-Batavische bouwstijl te ontdekken. Niet ver van de stad, in Nistelrode, biedt de route van de Bosweg naar de Ganzenoven en de Thompsonbrug ook verrassingen voor fietsers. Zij zullen genieten van de steile hellingen van de route en de fietsoversteekplaatsen. Uw club neemt u ook mee naar het 63 km panorama van De maashorst of Windmolen, het kasteel van Batenburg.

Andere clubactiviteiten

Trainingenen sportuitstapjes vormen de basis van de activiteiten van de club. Zij vinden hoofdzakelijk plaats op zaterdag en zondag, die voor de meeste leden en licentiehouders rustdagen zijn. De trainingen worden gegeven onder toezicht van gekwalificeerde instructeurs die zijn erkend door de nationale wielerbond. Ze worden ingewijd op de wegen voor de verschillende leeftijdsgroepen. De training, die op kruissnelheid wordt uitgevoerd, is erop gericht hetuithoudingsvermogen, de prestaties en de synchronisatie van de groep geleidelijk te verbeteren . De wielerclub Vorstenbosch Bernheze programmeert ook een jaarlijkse kalender van recreatieveevenementen voor haar leden. Deze vinden plaats tijdens de drie seizoenen waarin het weer gunstig is om te fietsen, namelijk de lente, de zomer en de herfst. Ze kunnen de vorm aannemen van groepspicknicks of -ritten. Workshops en conferenties maken ook deel uit van de evenementenkalender. Ze worden geleid door coaches en behandelen verschillende onderwerpen: de keuze en het onderhoud van een fiets, voeding, enz.