5 fietsclubs in Noord-Brabant

image illustation

Noord-Braband of Noord-Braband is een provincie in het zuiden van Nederland. Het grenst aan de Nederlandse provincies Limburg, Gelderland, Zuid-Holland en Zeeland. In Noord-Brabant zijn de omstandigheden ideaal om te fietsen en zijn er volop mogelijkheden om te fietsen. Dit verklaart de aanwezigheid van vele wielerclubs. In dit artikel stellen wij er vijf voor. Woont u in Vorstenbosch Bernheze dan nodig ik u uit om eens een kijkje te nemen bij de wielerclub van de gemeente Vorstenbosch Bernheze en zelfs bij alle wielerclubs van de gemeente Vorstenbosch Bernheze.

De wielerclub Noord-West-Brabant in Merchtem

De wielerclub Noord-West-Brabant in Merchtem is de grootste club van het land. De club richt zich vooral op de opleiding van jongeren en telt 265 leden. De ploeg vierde haar 60-jarig bestaan in de culturele zaal van Zemst. Zestig jaar geleden richtten dertig amateurwielrenners een nieuwe club op: Wielerclub Noord-West-Brabant. In die tijd lag de nadruk op de opleiding van jonge fietsers en deze strategie is in de twintig jaar daarna voortgezet.

De Noord-West-Brabantse wielerclub uit Merchtem is al vijf jaar erkend als grootste niet-professionele wielerclub van Noord-Brabant. Vandaag telt de club een groot aantal leden, waarvan 190 tussen 6 en 19 jaar oud zijn. De huidige voorzitter van de club is Jean-Pierre Leon. Hij is vijf jaar op rij onderscheiden met het Gouden Wiel. Andere leden van de club zijn Ilan Van Wilder en Dries De Bondt, twee wielrenners opgeleid bij Noord-West-Brabant in Merchtem. Het doel van de club is jongeren aan te moedigen om te gaan fietsen.

De fietsclub van Kees Van Boxel

Deze wielerclub telt momenteel ongeveer 60 leden en is genoemd naar de oprichter van de club: Kees van Boxel. Zo’n fietsclub is een echte aanwinst voor de omliggende fietsenwinkels, die al sinds 1960 door Kees worden gerund. Vanaf het eerste weekend in maart organiseert de club haar eigen tournee. Elke zondagochtend gaan meer dan 30 deelnemers samen op pad om kilometers te rijden.

De eerste 62 km zijn een gelegenheid om met de deelnemers bij te praten, de nieuwe fietsuitrusting te bespreken en de strategie te bepalen die de renners moeten volgen om de wedstrijd te winnen. Na 62 km gaat de tocht verder naar Ullicoten voor de finale en een route van 13 km. Na een adembenemende eindsprint wordt de winnaar bekend gemaakt en verzamelen de deelnemers zich om naar het Wapen van Galder te gaan.

Club ‘t Goei Smoesje

De fietsclub ‘t Goei Smoesje bestaat uit een aantal vrienden met een passie voor fietsen. Ze hebben allemaal één ding gemeen: fietsen en op tijd thuiskomen met een gevoel van voldoening. Elk jaar strijden fietsers met elkaar om de felbegeerde titel van “kilometervreter “. De groep is verdeeld in twee groepen, een A en een B, afhankelijk van het niveau van de rijder en/of zijn ervaring.

Tweemaal per jaar is er een ledenvergadering waarin de situatie van de vereniging wordt besproken. Elk jaar wordt een toerkalender opgesteld, zodat iedereen van tevoren op de hoogte is van het programma. Naast de fietstochten wordt er ook een gezellige bijeenkomst georganiseerd voor alle clubleden. Wilt u meer informatie over de club ‘t Goei Smoesje, neem dan contact op met het secretariaat.

TWC Ons Verzet

Deze club werd opgericht in 1974 en telt 65 leden. De club organiseert elk jaar verschillende tochten, waarbij groepen fietsers naar de mooiste plekjes worden gebracht en op afgemeten routes worden gezet. Begin juni staat de door de club georganiseerde Maashorst Fiets Driedaagse op het programma. Met Kerstmis en in februari zijn er mountainbiketochten die tussen 400 en 600 mensen aantrekken.

De Maashorst is een populaire bestemming, net als Herperduin. Veel clubleden trainen er in de winter op mountainbikes of gravelbikes. Gedurende de rest van het jaar gebruiken de meeste clubleden racefietsen. Er zijn vijf vaste groepen op de clubritten, met variërende afstanden en snelheden per groep. Nieuwe leden kunnen zich aansluiten bij de fietsgroep die het beste bij hen past.

De Trim en Toerclub Oss

De wielerclub van Oss bestaat al 40 jaar. Meer dan 60 leden, mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder, zijn actief op de racefiets en de ATB. Het motto van de club bevordert ethisch gedrag en draait om de collectieve beoefening van het fietsen met inachtneming van de regels van de weg. De club organiseert tal van activiteiten die beginnen met de wintereditie van de ATB-tocht. De andere activiteiten van het wielerjaar vinden plaats in de GMM in februari. Van maart tot september rijden de leden, verdeeld in drie groepen, op zondagochtend over de weg met verschillende snelheden (24-32 km/u) en afstanden (50-150 km).

Op dinsdag- en donderdagavond wordt een trainingsrit (40-60 km) georganiseerd. In de herfst en winter zijn veel leden actief op de ATB in het mooie Herperduin/Maashorst. Elk jaar organiseert de club een aantal weg- en ATB-tochten, een sportweekend met mooie routes met vertrek in Millen, bij Tongeren, België. De club steunt ook elk jaar het Ster ZLM circuit.